Projekt

„ Z beciklinom vu Školu“ – OŠ Donja Stubica

 

U zadnjih nekoliko godina Osnovna škola Donja Stubica stalno je radila na preuređenju prostora za bolje uvjete učenika u školi tijekom nastave.

Međutim, između svih tih preuređenja, djeca su izgubila mogućnost dolaska biciklom u školu. Nekada su iza škole postojali stalci za bicikle pa se izgradila dvorana. Postojali su i s prednje strane škole, ali je postavljena termo fasada i tamo više nema mjesta. Vrlo smo zahvalni što se škola promijenila na višu razinu, ali, nažalost, djeca više nisu u mogućnosti dolaziti u školu biciklom jer ih nemaju gdje odložiti dok su na nastavi.

Postoji puno djece koja bi rado dolazila biciklom u školu, ali za to nemaju uvjete.

Osnovni uvjet svakog biciklista je da svoj bicikl može kvalitetno parkirati.

 

Pošto Škola trenutno nije bila u mogućnosti financijski podržati izgradnju biciklističkog parkirališta jer su u tijeku građevinski zahvati unutar škole na sanitarnim čvorovima, skupina roditelja se okupila i pokrenula projekt „Z beciklinom vu školu“.

Navedena skupina roditelja preko svog predstavnika u Školskom vijeću gospodina Ivana Dolića predlaže Vijeću, roditeljima i ravnateljici prijedlog s idejnim rješenjem i odmah dobije zeleno svjetlo za izgradnju novoga biciklističkog parkirališta.

Nakon kratkog vremena, sakupljene su donacije za izgradnju parkirališta i ono se naručuje u ožujku 2017. godine.

Biciklističko parkiralište je montirano sredinom svibnja, a djeca su već drugi dan počela dolaziti biciklima.

 

Bike parking je izrađen po preporukama udruge Sindikat biciklista iz Zagreba. Parking je izrađen u formatu tzv. „klamerica“ jer je najsigurniji i najkvalitetniji za današnje bicikle. Mnoge europske zemlje rade upravo takva parkirališta ispred svih javnih ustanova pa smo se i mi pridružili tom formatu.

 

Želja roditelja bila je pomoći školi i omogućiti djeci dolazak u školu biciklom jer je djeci danas potrebna tjelesna aktivnost i u tome su uspjeli.

 

Neke od prednosti bicikliranja u školu:­

-ako djeca u ranijoj dobi nauče voziti bicikl, vjerojatno će tu naviku zadržati i u odrasloj dobi
-uključivanje biciklizma u školske aktivnosti djeci je prilika za zabavu i druženje
-vožnja bicikla pomaže djeci razviti neovisnost i tjelesnu kondiciju, a i dobar je način da potroše višak energije prije početka školskog dana
-zdravlje i sigurnost djece cilj je koji svatko može razumjeti i podržati
-programi vožnje bicikla u školama mogu utjecati i na roditelje: roditeljima manje djece preporuča se da ih u školu prate biciklom

Cijeli projekt „Z beciklinom vu Školu“ je zamišljen na više razina pa se tako sada planiraju sljedeći koraci.

Ovim putem napominjemo da djeca moraju obavezno koristiti kacige, da poštuju sva prometna pravila te da budu maksimalno oprezna. Pozivamo roditelje da se provozaju s djecom do škole kako bi ih sami podučili nekim prometnim pravilima.

 

Prva akcija je školska biciklijada povodom otvaranja parkirališta koja će se održati 11. lipnja.

Start biciklista bit će ispred Osnovne  škole Donja Stubica u 9:30 sati, biciklira se do Gornje Stubice, a očekivani povratak u Donju Stubicu je oko 12:00 sati pod šator kod fontane u kojem će se održavati festival folklora.

 Pozivamo sve zainteresirane da nam se priključe!

 

Zahvaljujemo se roditeljima/obiteljima bez kojih ovo ne bi bilo moguće odraditi: Anita i Mladen Šobak ( Leno Ideal d.o.o. ),  Sandra i Siniša Pasanec ( Studio 5 d.o.o.), Matea i Miroslav Milek ( Moja međa d.o.o. ), Natalija i Željko Novak ( Caffe bar Zero ), Vesna i Marko Horvatek ( Centro – plin Horvatek ), Martina i Adam Deak ( Učilište Piramida znanja d.o.o. ), Monika i Kruno Vlahović ( Mrak Studio d.o.o.), Ines i Tomislav Katić ( Orsus grupa d.o.o.) te Verica i Ivan Dolić.

Koordinatori cijelog projekta su učiteljica Snježana Štefek Borovčak i Ivan Dolić koji su imali punu podršku ravnateljice Sonje Martinek.

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi