Početak školske godine…

AH, TI PRAZNICI!

Ah, ti praznici…

Najljepši dio godine. Na njima se događaju različite, zanimljive, zabavne i poučne stvari. Na primjer: brodolom, koncerti 2 cellos- a, klape Intrade, Zabranjenog pušenja, Miroslava Škore, odlazak ujaku na dva dana, odlazak na more tri puta, lunapark, pecanje…

Šteta, praznici su mi najdraži dio godine, ali sam se ipak zaželio škole i drago mi je da sam sad u njoj!

Petar Žukina, 3.a (Mali novinari)


Povratak u školske klupe sve nas je probudio i vratio u stvarnost. Učenicima su pune glavice ponavljanja gradiva, učitelji pripremaju nove materijalei metode, a donosimo što bi roditelji trebali znati na početku školovanja svojih malih prvašića. Evo, što je za njih pripremila naša defektologinja:

ODGOJNI STILOVI

Nije neobično što roditelji žele zaštititi svoje dijete u današnjem svijetu jer to i jest njihova uloga. No, problem nastaje kada to ponašanje roditelja ide nauštrb djeteta budući da svojim previše popustljivim odgojem utječu na djetetovo ponašanje koje postaje problematično.

Komunikacija djeteta s roditeljima i okolinom, koja se manifestira kao proces odgoja, ima snažan utjecaj na djetetovo ponašanje i razvoj njegovog identiteta. Postoje tri dimenzije socijalizacije potrebne za zdrav razvoj djece: povezanost s njima značajnim osobama, roditeljska kontrola ponašanja te prikladna autonomija djeteta s obzirom na njegovu dob.

Istraživanja su pokazala da najveći rizik za razvoj problematičnog ponašanja kod djece imaju nedostatak nadgledanja djece, nedosljedna disciplina, visoka razina konflikata u obitelji, neučinkovita komunikacija i rješavanje problema i nedostatna ulaganja roditelja u odnos s djecom, a što za posljedicu ima nisku razinu privrženosti.

Roditeljima se često nameće pitanje kako odgajati djecu da postanu zdrave, sretne i uspješne osobe. Prije svega, važno je da roditelji znaju prepoznati koji je njihov odgojni stil. Odgoj djeteta podrazumijeva toplinu, razumijevanje, ljubav i podršku koju roditelj pruža djetetu, ali i kontrolu koju čine roditeljska očekivanja, zahtjevi i nadzor. Ovisno o tome u kojem omjeru na koji način roditelji u svom odgoju primjenjuju te dvije komponente odgoja, postoje različiti odgojni stilovi od kojih svaki na drugačiji način utječe na razvoj djetetove ličnosti i njegovo ponašanje u mladenačkoj dobi – neki pozitivno, a neki negativno.

Autoritarni stil – kruti, strogi stil odgoja, naglasak je stavljen na granice i pravila te kažnjavanje. Pri tome roditelji izostavljaju toplinu i podršku djetetu. Djeca se uče poslušnosti autoritetu bez obzira na sve. Odnos se temelji na nadređenosti roditelja i podređenosti djeteta. Takva djeca su često nesigurna, povučena, a mogu biti i agresivna, nepovjerljivi su i stalno zabrinuti hoće li udovoljiti roditelju.

Permisivan stil – popustljiv odgojni stil koji podrazumijeva emocionalnu toplinu roditelja, ali vrlo slabu ili nikakvu kontrolu. Nema postavljanja zahtjeva ni granica ponašanja pred dijete, a djetetovi zahtjevi se odmah ispunjavaju. Takva djeca su često nesnalažljiva i nesigurna, impulzivna, slabe samokontrole i agresivni ako se susretnu s trenutačnim neispunjavanjem neke svoje želje.

Indiferentan stil – ovaj zanemarujući odgoj podrazumijeva slabu kontrolu i emocionalnu hladnoću roditelja. Takvi roditelj postavlja male zahtjeve, nema kontrolu nad djetetovim ponašanjem, ali ne pruža niti toplinu i podršku. Jednostavno su za svoje dijete nezainteresirani. Takva su djeca često neposlušna, neprijateljska, niskog samopouzdanja, sklona poremećajima u ponašanju.

Stil kojem trebaju težiti svi roditelji jest autoritativni odgojni stil (demokratski ili dosljedni stil). Ovaj stil kombinira čvrstu roditeljsku kontrolu, ali uz puno emocionalne topline i podrške. Roditelji postavljaju zahtjeve i očekivanja koja su primjerena dobi djeteta i njegovim sposobnostima, provode nadzor i imaju čvrstu kontrolu nad nepoželjnim obrascima ponašanja, uz ljubav i podršku te emocionalnu toplinu. Potiču djetetovu znatiželju, kreativnost, samouvjerenost i nezavisnost emocija. Vode računa o djetetovim osjećajima, potiču ga. Takva su djeca samopouzdana, sigurna u sebe i odgovorna.
Svaki je početak težak…

Sretno svima!

e-spomenice
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi