Izložba u Golubovcu

Škrinjica na izložbi Zagorje, trnac starih sorata voća

cymera_20161015_124742U prostorima dvorca Stubički Golubovec, u organizaciji udruge Stubička baština u razdoblju od 15. do 16. listopada 2016. održana je 20. izložba Zagorje, trnac starih sorata voća.

Našu školu predstavljala je etnografska grupa Škrinjica. Učenici su cijeli tjedan prikupljali plodove koji dozrijevaju svake jeseni u našim trnacima. Zbog velikoga mraza tijekom cvatnje voćaka ovoga proljeća, godina je bila izuzetno siromašna urodom voća. No, to nije spriječilo roditelje i članove obitelji da nam pomognu prikupiti zavidnu količinu voća i voćnih prerađevina. Zahvaljujemo svima na trudu, zalaganju i izdvojenom vremenu da bismo uspješno ostvarili svoje zamisli!

Naš postav činila je jedna grana stare jabuke koju je slomio vjetar. Objesili smo na nju nekoliko jabuka i zavežljaja oraha. Odlučili smo predstaviti naš stari običaj kada se žene ptičeki, običaj kojim se slavi Valentinovo. Tada se najmlađima prirede slatkiši sa svadbe, a djeca ih traže. Taj običaj zove se još i zebica jer je jako hladno i djecu zebu ruke dok tragaju za darovima. Ljepotu toga, već zaboravljenoga običaja, prikazali su članovi obučeni u narodne nošnje.

Dječju igru i radost u prezentaciji prepoznala je i prosudbena komisija koja nas je nagradila za lijepo ispričanu priču. Dio izložbe postavit ćemo u našoj staroj hiži, a dijelom ćemo se osladiti na našim redovnim susretima.

S.Š.Borovčak

e-spomenice
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi