Događanja

 

Terenska nastava učenika petoga razreda

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke- Muzej iluzija- Mozgaonica

 

Učenici petoga razreda bili su u Zagrebu  na vrlo zanimljivoj terenskoj nastavi u četvrtak 19. listopada ove godine.

Jedan od ciljeva ove terenske nastave bio je upoznati učenike sa životom, radom i djelom Marije Jurić Zagorke.

Marija Jurić Zagorka prva je hrvatska profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Pisala je romane namijenjene širokoj publici, u kojima je umješno isprepletala ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Svojim životom i radom promovirala je ravnopravnost žena na svim područjima djelovanja.

Muzejsko-izložbeni prostor u stanu u kojemu je na zagrebačkom Dolcu živjela poznata hrvatska književnica i novinarka Marija Jurić Zagorka (1873. – 1957.) postao je 2009. g. centar za istraživanje njezina života i stvaralaštva, ali i multimedijski kulturni prostor namijenjen istraživanju ženskoga stvaralaštva u Hrvatskoj.

U stanu se nalazi dio namještaja i predmeta kojima se Zagorka koristila za svojega života u tom prostoru od sredine 1930-ih do smrti 1957. g. Osobito su zanimljivi bidermajerski radni stol i pisaći stroj Remington. Bidermajerska garnitura s dvosjedom, dva naslonjača, stol, komode i veliko zrcalo dio su memorijalne sobe u čijim vitrinama stoje lente što ih je književnica dobivala od štovatelja.

Sljedeća destinacija bio je Muzej iluzija.

Muzej iluzija omogućio je razne doživljaje: odupiranje gravitaciji u kosoj sobi; doživjeti kako vam prijatelj ili čak učiteljica pred očima raste ili se smanjuje; izgubiti se u beskonačnosti Sobe ogledala, popeti se na strop i podvig ovjekovječiti fotografijom u Obrnutoj sobi!

Učenici su uživali u najvećoj zbirci holograma u ovom dijelu Europe, zagledali se u svaku optičku iluziju i dobro promotrili svaku instalaciju. One su sjajan, zaigran podsjetnik da naše pretpostavke o svijetu koji vidimo ponekad stvarno jesu samo – pretpostavke!

Kroz zabavne i atraktivne varke, naučili su mnogo o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti te će moći bolje razumjeti zašto naše oči vide stvari koje mozak ne razumije.

Mozgaonica je sve natjerala na mozganje i rješavanje problema!

Slaganje slagalica, rješavanje zagonetki i igranje društvenih igara najbolja su razbibriga jer ujedinjuju zabavu, učenje i vježbu mozga. Mozgalice bude razne emocije koje nas obuzimaju, a kroz mozganje učimo o samome sebi pa tako i sami sebe upoznajemo.

Ne smije se zaboraviti i dojmljiv prolazak kroz Grički tunel u kojem je bila postavljena izložba o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti naše domovine, kulturi života, glazbe, filma…

Dojmilo nas se i Čistilište koje nas je opralo kišom usred sunčanoga dana ispod zemljine površine. Spasili su nas kišobrani koje smo dobili!

 

Zaključak: odlična terenska nastava!

 

e-spomenice
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi