Događanja

Razredni projekt učenika 5.a i b razreda

Jezici su mostovi među ljudima

Učeći o svom jeziku, njegovoj povijesti i važnosti u svakodnevnom životu, učenici petog razreda učili su kako se s poštovanjem odnositi prema svim ljudima svijeta, cijeniti njihov jezik, kulturu i nacionalna obilježja. Samo tolerantnošću možemo mijenjati svijet i učiniti ga boljim mjestom za život svih ljudi.

Evo što su o jeziku naučili i zapisali:

 

Zamislimo da svaka naša riječ ide mostom do druge osobe. Na kraju mosta su vrata, a iza tih vrata nalazi se srce. Što mislite bi li se ta vrata otvorila na neku psovku ili uvredu? Ne bi, naravno. Svaka pohvala, podrška, kompliment izrečen španjolskim, engleskim ili njemačkim jezikom uvijek će značiti isto! Vrata su vam otvorena. Imate novog prijatelja. Prijatelja ćete imati sve više i više. Svakim danom otvarat će se neka nova vrata.  Trebamo se lijepo odnositi jedni prema drugima i ne misliti samo na sebe. Ako ćemo se držati tih pravila imat ćemo mnogo prijatelja i bit ćemo okruženi mostovima prijateljstva. A što više jezika znamo, to ćemo imati više prijatelja.

 

Dora Drempetić,  5.a

 

Mostovi nisu uvijek samo građevine, oni su ruke koje spajaju ljude. A kada s nekim razgovaramo, stvaramo nova prijateljstva i ljubavi. Ako ne znamo nijedan jezik, nećemo imati puno prijatelja jer nećemo moći komunicirati. Jezikom možemo i prenositi znanja pa su tako važni za cijeli svijet. I  razgovorom možemo popraviti odnos među ljudima!

 

Ana Kosović, 5.a

 

Jezici su vrlo važni ljudima. Bez jezika ljudi se ne bi mogli sporazumjeti.

Jezicima se dogovaramo, svađamo, razgovaramo.

Ne mogu zamisliti život bez njega.

Tijekom školovanja možemo naučiti i druge jezike.

To nas obogaćuje. Ako se želimo odseliti u neku drugu državu, moramo znati jezik te države.

Jezici povezuju ljude da se razumiju kao što mostovi povezuju kopna i zato su jezici mostovi među ljudima.

 

Klara Haus, 5.a

 

 

 

Jezici su mostovi među ljudima, a to znači da oni povezuju ljude.  Ako ne razgovaramo, ne možemo se sprijateljiti i povezati. Dakle, jezici su važni. Baš svi. Jezicima govorimo ono što mislimo, čujemo, osjećamo, ono što nam može pomoći u izgradnji naših odnosa i boljeg društva.

Jezik je važan i za prenošenje znanja mlađim generacijama

Čovjek ne može ništa bez sporazumijevanja.

Ako ne naučimo nijedan jezik, nećemo  se moći sporazumijevati -nećemo imati mostove među nama, ljudima. Da bismo mogli otputovati u drugu državu, prvo moramo znati i taj jezik.

Bez jezika kao instrumenta komunikacije ne bi bilo ni čovjeka.

Jedan jezik i jedan čovjek već čine jedan dio mosta.

 

Ema Štefek, 5.a

 

 

 

Jezicima gradimo mostove među ljudima jer kako bi nam teško bilo kada bi sve rješavali pantomimom.

Jezik učimo zbog lakšeg razumijevanja i lakšeg snalaženja u svijetu i funkcioniranja u poslu s ljudima iz drugih zemalja. Isto tako postoji jezik za gluhe i reljefno pismo za slijepe. I ta dva jezika su za njih najveći mostovi.

A moj jezik je glazbeni jezik, njega može razumjeti cijeli svijet. No ako jednog dana odem u neku drugu zemlju studirati, moram naučiti još jedan ili više jezika. Znanje više jezika pomoći će u otvaranju  novih mogućnosti, u nalaženju novih prijatelja, poslova…

 

Klara Dolenec,  5a

 

e-spomenice
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi