Događanja

 Terenska nastava

 Četvrtaši u Zagrebu

U utorak 3.listopada učenici četvrtih razreda naše škole bili su na izvanučioničkoj nastavi u Zagrebu. Cilj nam je bio posjetiti neke od znamenitosti grada Zagreba. Ne treba ni reći koliko smo svi bili uzbuđeni i veseli!  

Kada smo stigli u Zagreb, iznenadili smo se velikom broju stranih turista, osobito Japanaca koji su bili vrlo prijateljski raspoloženi i željeli se fotografirati s nama.

Najprije smo došli do fontane Manduševac, a zatim do spomenika bana Josipa Jelačića. S trga smo krenuli prema uspinjači, ali nismo imali sreće jer u tom trenutku nije radila pa smo iz prve ruke saznali zašto su je zvali „zapinjača“. Po stepenicama smo se morali popeti na Gornji grad. Stigli smo do kule Lotrščak na kojoj smo vidjeli top koji svojom pucnjavom označava podne. Zastali smo na Strossmayerovom šetalištu gdje smo se odmorili od napornog penjanja. Tamo smo vidjeli ogradu na kojoj se nalazi puno lokota ljubavi. To nam se jako svidjelo! Uživali smo u prekrasnom pogledu na grad Zagreb pa smo krenuli prema Muzeju grada Zagreba. 

U muzeju je bilo jako zanimljivo. Unutra smo vidjeli svašta: od kopije Zlatne bule, maketa Gradeca, Kaptola i ujedinjenog Zagreba, starohrvatskih grbova, nošnji, odjeće, predmeta iz prošlosti, zlatnih kipova pa sve do male škole crtanog filma.

Nakon obilaska muzeja i kratkog odmora u muzejskom dvorištu, morali smo krenuti dalje. Stigli smo na Markov trg. Na sredini trga smjestila se crkva sv. Marka, s jedne strane zgrada Hrvatske vlade, a s druge zgrada Hrvatskog sabora. Ušli smo u Sabor. Posjetili smo dvoranu s ovalnim stolom i nizom portreta predsjednika Sabora. Nakon toga smo krenuli u sabornicu. Smjestili smo se na galeriji. Saznali smo da u Saboru zasjeda 151 zastupnik. Vidjeli smo ekrane na kojima se vidi kako je koji sabornik glasao pri donošenju nekih zakona.

Nakon Sabora smo krenuli prema tunelu Grič koji je dugačak 350 metara i prolazi ispod Gornjeg grada od Mesničke pa sve do Radićeve ulice. Kada smo ušli u tunel, oduševili smo se hologramima koji se miču kao živi. Vidjeli smo izložbu posvećenu gradu Zagrebu, a prati razvoj grada od davne prošlosti pa sve do današnjih dana. Negdje na sredini tunela ušli smo u kišnu sobu. Oduševili smo se! Iako vani   nije padala kiša, u ovom dijelu tunela je kiša pljuštala. Srećom,  imali smo kišobrane i kabanice pa nismo jako pokisli. Neki od učenika nisu htjeli otvoriti kišobrane pa su pokisli kao miševi.

Nakon izlaska iz tunela, krenuli smo prema Kamenitim vratima, a zatim i do zagrebačke katedrale gdje smo se pomolili.

Nakon obilaska centra Zagreba, krenuli smo prema Zoološkom vrtu. Vidjeli smo jako puno životinjama. Najzanimljiviji nam je bio ris kojem je smetalo što ga gledamo pa  se zaletavao prema staklenoj ogradi i režao na nas. Krenuli smo prema morskim lavovima koji su za nas izveli pravi performans.

Što reći na kraju? Bilo nam je jako  lijepo i uživali smo na izletu. Željeli bismo ponovo ići u Zagreb i upoznati još pokoju znamenitost!

Dorotea Brozd, 4.b

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi