Događanja

 

Ekološki aktivni učenici 1. b razreda OŠ Donja Stubica

Trolovi smo mali mi, volimo reciklirati

 

Nastava se bliži kraju, ali mi još imamo puno za napraviti – i tome se veselimo. Eto, kada smo se dogovarali u što ćemo se maskirati za fašničke dane, ni slutili nismo gdje će nas naše odluke dovesti. Prvi smo razred i uistinu smo se veselili prvom školskom fašniku, a bili smo presretni kada smo osvojili prvo mjesto na školskom plesu pod maskama, a zatim i drugu nagradu na Fašničkim špelancijama vu Oroslavju. Mali Trolovi su osvojili svijet oko sebe… U svibnju smo dobili mogućnost ponovno oživjeti naše maske, Trolovi su krenuli u novi pothvat.

Odlučili smo se odazvati na natječaj pod imenom „Otpad odvoji i nagradu osvoji“ koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zasštite okoliša i energetike. Natječaj se provodi kao jedna od aktivnosti uspostavljanja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, s ciljem edukacije djece i mladih o važnosti očuvanja prirode, recikliranja i pravilnog postupanja s otpadom. Propozicije su zahtijevale da napišemo scenarij za predstavu, da osmislimo kostimografiju i scenografiju te da snimimo izvedbu zamišljene predstave. I 1.b razred OŠ Donja Stubica je sa svojom učiteljicom Tatjanom Benko krenuo u akciju, a u tome im je pomogla i pedagoginja Petra Vuković. Uključili su se i roditelji – oni su zaslužni za fašničke trolovske kostime, a za potrebe snimanja predstave pomagali su u oblačenju kostima, u šminkanju i friziranju malih glumaca, u izradi objekata potrebnih za scenu; nakraju, roditelji su kamerom snimili predstavu i montirali ju. Prvaši su izradili rekvizite za scenu, napravili su reciklirane robote, instrumente i životinje, a u dva dana naučili su tekst (koji je dopunila učiteljica) i zajedno su s učiteljicom uglazbili pjesmicu koja se provlači kao lajtmotiv, a govori o potrebi recikliranja, čuvanja prirode i uživanja u njoj.  Naš mali igrokaz sniman je na dvije lokacije: u učionici i u parku u neposrednoj blizini škole. Učenicima je ovo bilo prvo iskustvo sa snimanjem i glumom i zaključili su da posao glumaca uopće nije lagan. Jako smo se veselili onome što smo kreativno osmišljavali za naše eko-trolovske trenutke. (I naši trolovski kostimi su primjer ponovno iskorištenih sadržaja na dobar način, zar ne?)

Hoće li neka od nagrada stići na našu adresu, ne znamo, ali imamo se pravo nadati da će netko uočiti naš trud. Iako, nagradu smo već dobili, a ona se očituje u zajedništvu, u divnoj suradnji učenika, roditelja i učiteljice. U prošloj školskoj godini smo također bili ekološki osviješteni i  s tadašnjim četvrtašima i njihovim roditeljima uredili smo izvor i prostor oko izvora u šumi Dubrava. Uopće nema sumnje da su pred nama sjajne ekološke godine!

                                                                                  Tatjana Benko

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi