Događanja

 

Putovanje u Sisak i Lonjsko polje

 

U petak 26. svibnja učenici šestog razreda išli su na izlet u Sisak i Lonjsko polje. Krenuli smo u 7 h okupivši se ispred Osnovne škole Donja Stubica.

Konačno oko 9:30 stigli smo na Autobusni kolodvor u Sisku. Sisak je grad na tri rijeke: Odri, Kupi i Savi. Kada smo sišli s autobusa, šetali smo šetnicom uz rijeku Kupu. Ta šetnica je prije bila Žitni put, te smo vidjeli dizalicu koja je utovarivala žito s brodova u vlakove. Vidjeli smo zgradu Mali Kaptol u kojoj je jedini jazz club u Hrvatskoj. Siscia jazz club nam se jako svidio. Vidjeli smo i zgradu Veliki Kaptol u kojoj je središte biskupije. Pokraj crkve Svetog Križa vidjeli smo ostatke zidina rimskog grada Siscie. Tada smo imali slobodno vrijeme. Nasmijali smo se kada je vodič rekao da skoro svi stanovnici Siska ne znaju kako im se zovu ulice te da ih nazivaju Prva, Druga i Treća. Mi smo šetali Prvom ulicom. Na kraju Prve ulice nalazio se autobusni kolodvor te smo se ukrcali u autobus. Vozili smo se prema utvrdi Stari grad koja se također nalazi u Sisku. Ta utvrda je sagrađena od starih rimskih cigli koje su pronađene u ostatcima Siscie. Utvrda Stari grad je služila za obranu od Turaka Osmanlija, a danas je muzej. Vidjeli smo stare hodnike, topovske kugle i maketu bitke kod Siska koja mi se najviše svidjela. Prije polaska u Lonjsko polje, imali smo slobodno vrijeme. Ukrcali smo se u autobus. Vožnja do Lonjskog polja nije dugo trajala. Oko 14:00 stigli smo u Lonjsko polje. Vozili smo se brodom po rijeci Savi. Dok smo se vozili, dobili smo radne listiće koje smo rješavali. Brodom smo se vozili 45 minuta. Oko 15:00 ukrcali smo se u autobus i krenuli prema Krapju, selu bogate graditeljske baštine. U Krapju smo vidjeli prezentaciju o Lonjskom polju. Bila je zanimljiva. Prije polaska u Čigoč, vodič nam je pričao o drvenim kućama u Krapju. Oko 16:00 stigli smo u Čigoč, europsko selo roda. Vodič nam je ispričao da u selu živi više roda nego stanovnika. Čigoč je još poznat po rodama Malenoj i Klepetanu. Nakon što nam je vodič ispričao zanimljivosti o rodama, vidjeli smo najniže gnijezdo roda u Europi. Nakon toga imali smo slobodno vrijeme. Kupili smo sladoled jer je vani bilo vruće. Dečki su igrali nogomet.

Stiglo je vrijeme za polazak u Donju Stubicu. Pred školu smo stigli u 19:50. Tamo su nas dočekali roditelji. Izlet mi se svidio jer sam se zabavio i pritom nešto naučio.

 

 

                                                                                  Dorijan Gučin, 6.a

 

 

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi