Događanja

Fotosafari deltom Neretve i još mnogo mnogo toga

 

Kraj svibnja rezerviran je za školske izlete pa tako i za dugo iščekivani maturalac ovogodišnjih sedmaša. Oni su se odlučili za trodnevno istraživanje srednje i južne Dalmacije. Prva postaja bio je Klis, sad već drevna tvrđava nastala u obrambene svrhe. Tu su učenici saznali sve o slavnoj kliškoj prošlosti i ulozi tvrđave u borbi  protiv Turaka u 16. st. S mnogo interesa sudjelovali su i u radionicama streličarstva i mačevanja.

Slijedio je detaljan razgled Dioklecijanove palače popraćen mnogim anegdotama o Dioklecijanu i stanovnicima palače koje je spremno prepričavao lokalni stručni vodič.

Drugi dan cijeli je proveden na terenu: u Vidu u Arheološkom muzeju Narona, prvom „in situ“ muzeju u Hrvatskoj izgrađenom na lokalitetu antičkog hrama posvećenog prvom rimskom caru Augustu, a

najuzbudljivija bila je vožnja Neretvom u lađama starim i preko 100 godina kroz kanale i rukavce uz razgledavanje bogate flore i faune neretvanske močvare. Pri povratku na jadransku obalu uslijedila je šetnja Makarskom do spomenika Andriji Kačiću Miošiću, kao i posjet Malakološkome muzeju franjevačkog samostana kako bi uživali u raznolikosti školjaka i koralja iz cijeloga svijeta.

Treći dan uputili su se 6 km sjeverno od Splita vidjeti ostatke antičkoga grada Salone, metropole rimske provincije Dalmacije gdje su u amfiteatru odigrali čak i improviziranu predstavu o životu u 1. st.

Popodne je pak bilo rezervirano za Sinj i Muzej sinjske alke koji je sve privukao svojom suvremenošću te multimedijskim i interaktivnim sadržajima.

Nakon trodnevne doze kulture, umjetnosti, povijesti, arheologije, biologije, sa sjetom zbog onog što ostavljaju, kasno poslijepodne krenuli su kući.

Opći dojam

Vrijeme: savršeno, čak i uz osvježenje s kojom kapi kiše

Zanimljivost sadržaja: iznimna i originalna

Hotel: pristojan

Zabava: na nivou

U autobusu: vrlo glasna glazba, grickalice, tulum

Šofer: ispunjava sve želje, dobio čak i nadimak

Ocjena maturalca: izvrstan

 

                                                                            Vaši školski novinari

 

 

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi