Događanja

Druženje s Vitezovima zlatnog kaleža

U petak 12. svibnja učenici nižih razreda matične i područnih škola proveli su neobičan nastavni dan. Bez školskih torbi, opremljeni  za hodanje i boravak na otvorenom krenuli su u pratnji svojih učitelja i učiteljica  do  tabora Vitezova zlatnog kaleža.

Tko su Vitezovi zlatnog kaleža? To je udruga čiji su članovi  i mnogi roditelji naših učenika, a okupili su se s ciljem da njeguju vještine, vrijednosti i običaje srednjega vijeka s naglaskom na tradicijskim vrijednostima Hrvatskoga zagorja, posebno stubičkoga kraja. Nositelji su aktivnosti  uprizorenja završne bitke Seljačke bune i Viteškog turnira u Gornjoj Stubici te  gostuju na mnogim turnirima i sličnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu.

Rijeka učenika krenula je glavnom gradskom ulicom do tabora gdje su nas dočekali viteški izaslanici kojima smo morali objasniti tko smo i zašto smo došli. Pozdravljeni smo i najavljeni u tabor puhanjem u rog.

Čuli smo kako možemo postati vitezovi i dvorske dame, a Udruzi se mogu pridružiti svi kada navrše 16 godina. Vitez mora savladati razne vještine: gađanje lukom i strijelom, bacanje koplja i mačevanje. Okušali smo se u svim vještinama.  Na kraju smo  gledali borbu vitezova za zlatni kalež, imali smo svoje vitezove za koje smo navijali. Pobijedio najhrabriji, najspretniji   i najbolji !

Ispraćeni smo kako smo i dočekani: vitezovi su zaustavili promet kako bismo sigurno prešli cestu te su nas ponovo ispratili puhanjem u rog!

Zahvaljujemo  Vitezovima zlatnog kaleža na prekrasnome nastavnom danu!

                                                                                            S.Š.Borovčak

 

 

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi