Događanja

 Malom Kajkavianom po Hrvatskom zagorju

 

Dobitnici nagradnog natječaja “Cvijet u cvijeću6. svibnja krenuli su na izlet po Hrvatskom zagorju.

Vrijeme je bilo lijepo, u autobusu učenici i njihovi mentori iz mnogih zagorskih škola, a neki čak i iz Zagreba. Našu školu su predstavljale učenice Male Kajkaviane Marta Hren i Magdalena Blagec te njihova voditeljica Danica Pelko.

Naši vodiči bili su iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije koji su se zaista potrudili da nam pokažu nešto što još nismo znali o našoj županiji.

Zaustavili smo se kod spomenika Lijepa naša u Zelenjaku, a onda smo krenuli na obilazak Geološko poučne staze na brijegu Rišvica. Zaustavljali smo se na odmorištima gdje su postavljene ploče s objašnjenjima, a usput smo vidjeli nekoliko samoniklih orhideja. Saznali smo da na području Zagorja stanište imaju čak 43 vrste orhideja.

Nakon dvadesetak minuta hoda stigli smo na vidikovac koji gleda prema Desiniću i Velikom Taboru, a u daljini se vide i slovenske gore. Odmorili smo se kod crkvice na vrhu Rišvice i vratili se istim putem, a onda prema Radoboju.

Tamo smo obišli starinski zagorski trnac i vidjeli hotel za kukce, a nakon toga posjetili smo novi Muzej Radboa i to čak prije službenoga otvorenja koje će biti 1. lipnja. Tamo smo saznali mnoge pojedinosti o geološkoj prošlosti Strahinjščice, vidjeli smo okamine te se upoznali s rudarskom prošlošću ovoga kraja.

Nakon toga imali smo zanimljivu prezentaciju o flori i fauni Zagorja u Centru za prirodu Zagorje koji je tik uz Muzej Radboa.

Vozili smo se zanimljivim krajem kroz Mihovljan i eto nas u Zlataru na Štruklijadi. Bilo je to mjesto okrijepe za one koji poput knjižničarke nisu imali sendviče u torbi, slikali smo se s našim domaćinom županom i nakon šetnje po trgu krenuli prema Zaboku.

Veselimo se budućem sličnom druženju!

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi