Događanja

Pazi jež!

Na cesti niste sami, na cesti smo i mi životinje.

 

         I ove je godine naša škola uključena u Preventivni projekt „Zdrav za 5“ koji, u suradnji s brojnim institucijama, provodi Krapinsko-zagorska županija. Tako su u srijedu 3. svibnja sedmaši prisustvovali iznimno zanimljivom predavanju Zaštita životinja od stradavanja u prometu koje je organizirano u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ-a. Cilj predavanja bio je osvijestiti odnos prema prirodi te na koji način čovjek izgradnjom prometnica ugrožava životinje smanjivanjem njihovih staništa.

Učenici su saznali brojne zanimljivosti, poput one da se izgradnjom auto-cesta znatno smanjuje populacija velikih životinja u Republici Hrvatskoj. Riječ je o medvjedu, risu, vuku, srni…

Naravno, dobili su informacije o tome kako pomoći životinjama. Jedna od mogućnosti koja postoji i u Hrvatskoj je gradnja zelenih mostova čija je isplativost nedvojbena s obzirom da godišnje preko jednog takvog mosta iznad prometnice prijeđe oko 7 000 životinja. U svijetu se grade još i tuneli ispod cesta za prijelaz malih životinja, žaba, ježeva, rakova… Prikazane su brojne fotografije te statističke usporedbe čime se potaknulo učenike na razmišljanje i djelovanje.

Na kraju je svaki učenik dobio promotivni plakat i naljepnicu za automobil pomoću kojih i drugima mogu ukazati na važnost brige o životinjama jer tako brinemo i o ljudima.

Predavanje je završilo motom: Poštujte i volite životinje!

 

 

                                                        Vaša novinarska skupina

 

 

 

 

 

 

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi