Događanja

Mala Kajkaviana posjetila izložbu Tragovima Fausta Vrančića

 

U petak 24. ožujka članovi skupine Mala Kajkaviana s voditeljicom Danicom Pelko uputila se u Zagreb. Glavni cilj bila nam je izložba Tragovima Fausta Vrančića koja je u povodu obilježavanja 400-te obljetnice njegove smrti priređena u knjižnici HAZU.

Zahvaljujući vrlo živopisnom i djeci primjerenom tumačenju, koje nam je pružila autorica izložbe dr. sc. Marijana Borić, obogaćeni smo novim saznanjima. Upoznali smo se s glavnim izumima opisanim u Vrančićevom djelu Machinae Novae, ali posebno nas je zanimao njegov Rječnik pet najuglednijih europskih jezika, latinskog, talijanskog, njemačkog, dalmatinskog/hrvatskog i mađarskog. 

Saznali smo i to da je Faust Vrančić u svoj Rječnik ubacio i neke kajkavske riječi. Tako je već naš najstariji rječnik uvažavao dijalektalne razlike, iako još nije postojala svijest o hrvatskom jeziku, postojala je svijest o njegovom bogatstvu i jedinstvu različitosti.

Njegove ideje, a posebno one koje se odnose na svijet tehnike bile su toliko napredne da su se uglavnom počele primjenjivati tek 300 godina nakon nastanka.

U sklopu izložbe pogledali smo i kratak film Sanjam koji bismo najjednostavnije opisali kao pohvalu maštovitosti i inovativnosti. Izložba je multimedijalna pa su se učenici zadržali igrajući igrice inspirirane Vrančićevim djelom.

Usput smo pogledali i dio stalnog postava koji je posvećen našim nobelovcima: Vladimiru Prelogu i Lavoslavu Ružički.

Nakon izložbe smo u Cinestaru pogledali film Ljepotica i zvijer .

Dan je bio bogat novim i zanimljivim sadržajima!

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi