Događanja

Putovanje u Istru

 Naši su učitelji 27. lipnja 2019. otputovali u Istru.

Mjesta koja su posjetili bila su: Kastav, Gračišće, Svetvinčenat i Rovinj.

Tijekom ugodnog putovanja prema odredištima učiteljica geografije upoznala ih je s geografskim obilježjima ovog kraja te s pojedinim zanimljivostima o navedenim mjestima. Nakon prolaska tunela koji se proteže kroz Učku, divili su se prekrasnim vidicima na unutrašnjost Istre. U ovom kraju ima dosta crkava, a neke od njih su i posjetili, pa čak i kratko boravili u njima.

Prvo je odredište bio grad Kastav. Iako u zemljopisnom smislu pripada Istri, danas je Kastav predgrađe Rijeke. Sazdan je na 365 metara visokome brijegu ponad Kvarnera, na sjevernome Jadranu. Saznali su i da je ovaj gradić, izdignut iznad gradske vreve, tijekom dugih stoljeća očuvao svoju bogatu povijest, brojne vrijedne arhitektonske i druge spomenike, kulturu i tradiciju, netaknutu prirodu. O srednjovjekovnoj živosti na području Kastavštine svjedoče do danas očuvani vrijedni spomenici – gradski Kaštel, gradska Loža i Volta, crkva sv. Jelene Križarice, Trg Lokvina, ruševna Crekvina i crkvica Sv. Trojice, ali i mnoštvo detalja ugrađenih u kamenu jezgru ovoga grada. Istovremeno je, hodajući ukorak s vremenom, razvio suvremeni poduzetnički duh vidljiv u atraktivnoj i osebujnoj turističkoj ponudi kao i u tradicionalnim gospodarskim granama. Kastav svakome posjetitelju može ponuditi izvanredan spoj užitaka i poslovnih mogućnosti. Naši su učitelji jedno vrijeme samostalno istraživali znamenitosti i uličice ovog gradića, a na kraju su se popeli na vrh ovog mjesta i divili pogledu prema ostatku Istre i sjajnom moru te napravili nekoliko fotografija za uspomenu.

Nastavili su svoj put prema unutrašnjosti i doputovali u Gračišće. Ovaj minijaturni gradić kao da je zapeo u vremenu, a kad bude restauriran sigurno će postati jedan od sjajnijih istarskih dragulja.

Na području Općine Gračišće puno je spomenika velikog kulturnog značaja koji svjedoče o dugoj tradiciji življenja na ovom prostoru te lokaliteta s očuvanim prirodnim ljepotama i prekrasnim vizurama.

To je gradić koji u sadašnjem stanju nudi direktan pogled u prošlost! Ovdje se nalaze dvije zaista posebne crkve te venecijanska palača. Glavna crkva smještena je na samom vrhu grada i s njenog se travnjaka širi fantastičan pogled na cijelu okolicu. Pored ulaza u grad nalazi se palača Salomon, u kojoj su još vidljivi ostaci freski po stropovima, a preko puta nje nalazi se crkvica sv. Marije na Placu. Ova crkvica skriva freske i glagoljske grafite iz 15. stoljeća. U zanimljivoj baroknoj crkvi župnik im je ispričao o povijesti njihove crkve. Učitelj glazbene kulture isprobao je njihove orgulje, a za svoje je sviranje nagrađen velikim pljeskom.

Sljedeće odredište bio je Svetvinčenat, jedan od istarskih dragulja s vrlo bogatom turističkom ponudom te brojnim manifestacijama koje se odigravaju u izvanredno atraktivnim povijesnim prostorima ovog gradića. Kratko su razgledali središte mjesta- renesansni trg ”Placa” s kaštelom Morosini – Grimani, koji predstavlja simbol samog mjesta i jedan je od najvažnijih utvrda mletačke vojske tog vremena u Istri.

Nakon toga krenuli su prema mjestu Pekići gdje su u OPG-u Pekica ručali u ugodnoj atmosferi kojoj su pridonijeli mirisi lavande, koje je osim u domaćem soku i suvenirima, vjetar raznosio sa zasađenog polja lavande u blizini. Dio je učitelja obišao i uživao u moru mirisne lavande.

Slijedilo je zadnje odredište koje mnogi nazivaju biserom Istre- Rovinj. Dio učitelja slobodno je vrijeme iskoristio za istraživanje uskih uličica i malenih trgova te znamenitosti (crkva svete Eufemije, Zavičajni muzej, Balbijev luk, Gradska ura te Gradska palača),  dok se drugi dio odlučio za osvježenje u moru.

Ipak, svi zajedno uživali su u jedinstvenom mediteranskom duhu Istre!

 

e-spomenice
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi