Događanja

Poučan i uzbudljiv školski izlet u Sisak i Lonjsko polje

Već je uobičajeno da donjostubički školarci krajem svibnja putuju na školske izlete. Petaši su se ove godine odlučili za Posavinu, točnije Sisak i Lonjsko polje. I nisu pogriješili.

Došavši u Sisak, zadivio nas je najprije Stari grad i njegov perivoj. Kroz dvorac nas je povijesnom pričom proveo stručni vodič te nas detaljno poučio o Bitki kod Siska. Uživali smo potom u šetnji uz rijeku Savu do ostataka rimske Siscije te do Malog i Velikoga Kaptola.

Sljedeći pothvat bilo je Lonjsko polje 60-ak km dalje. Čudesan je netaknuti krajolik i obnovljene tradicijske posavske kuće o kojima uskoro saznajemo brojne pojedinosti, a ponajviše specifičnosti suživota s rijekom i čestim poplavama. Od prijemnog centra Parka prirode Lonjsko polje krenuli smo pješke u avanturu. Sudjelovali smo u stručnom razgledavanju biljnog i životinjskog svijeta, istraživali prirodu, rješavali edukativne listiće, slagali male posavske kuće, pogledali dva poučna filma, hvatali žabe, divili se konjima…

U povratku je slijedio nezaobilazni Čigoč i njegove rode. Tamo nas je dočekao ornitolog i ispričao mnoge zanimljivosti o rodama i njihovu životu uz čovjeka. Pljuštala su pitanja, a strpljivi predavač prošao je s nama punih 300 m dugačko selo, zavirivao u dvorišta, utaživao našu znatiželju.

            Ovaj izlet bio je pun pogodak!

 

Vaši novinari

e-spomenice
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi