Događanja

Eko-fotka 2019.

Naši učenici Multimedijske skupine sudjelovali su na natječaju Eko-fotka 2019., natječaju za najbolju učeničku ekološku fotografiju.
Na natječaj su se odazvale 72 hrvatske škole poslavši 970 fotografija. Učenici su se fotografijama mogli prijaviti na dvije ponuđene teme: A) Kukci u akciji; B) Ovo nanosi bol našoj majci Prirodi (svi čovjekovi postupci koji nisu u skladu s održivim razvojem i prirodnom ravnotežom). Svrha natječaja bila je poticanje i razvijanje ljubavi za prirodne ljepote zavičaja, razvijanje kritičkog mišljenja prema tendencijama koje narušavaju prirodnu ravnotežu te osvješćivanje potrebe da je svaki pojedinac dužan živjeti i djelovati u suglasju s prirodom.
Fotografije naših učenica: Petre Mezdić,5.c i Ivane Žukina, 7. a (tema A) odabrane su za izložbu, a Eva Sinković, 5. c osvojila je zlatnu plaketu za svoju fotografiju Recikliraj (tema B).
Čestitamo učenicama na uspjehu!

„Kad se spomenu kukci, kod većine ljudi izazivaju odbojnost kao dosadni, nametljivi, neugledni i nepotrebni. Više puta od djece možemo čuti pitanja poput čemu oni služe i zašto postoje. Mladim ekološkim fotografima tema nije bila odbojna i hvala im što su nam omogućili drugačiji pristup i pogled, približili nam taj svijet i prikazali ga zanimljivim, oku ugodnim i lijepim zabilježivši bogatstvo boja, oblika i poza u kojima su zatekli ta mala bića.
Fotografirajući kukce u akciji, mladi fotografi podarili su nam i obogatili nas nesvakidašnjim prizorima
iz prirode. Izražena je harmonija boja pri čemu je zelena naročito intenzivna i svježa zbog obilja kiše i vlage ovog proljeća. Možemo vidjeti različite oblike i kolorite života te uživati u čaroliji prirode. Čestitke mladim fotografima na pristupu zadanoj temi glede odabira kuta snimanja, kompozicije i odabrana plana snimanja.
Što se motiva tiče, neka marljivi mravi, zatečeni u akciji, budu poticaj ljudima da pođu u prirodu, po-
kupe plastiku, staklo, metal i keramiku i odvezu ih na za to predviđena mjesta pa da i u svijetu ljudi, životinjama nadređenoj vrsti, bude reda, sklada, marljivosti i odgovornosti kao i u mravljem svijetu. Isto tako,kao što je uređeno u mravljem, osinjem i pčelinjem svijetu, da se stvari odmah stavljaju na odgovarajuća mjesta, a ne u obližnji jarak ili šumarak.“ (Lidija Levačić Mesarov, članica Prosudbenog povjerenstva za natječaj Eko-fotka)

Na sljedećim poveznicama možete pogledati sve fotografije koje su odabrane za izložbu:
Odabrane fotografije Teme A možete pogledati na:https://photos.google.com/share/AF1QipNzS927PnUelwEeB85EjTP5fCqphcv4MH0T4jfFTSD5fNIqf6SPM3LvTgkCvilPpg?key=SG1SYWowbklzb2RoY3ltTTE1a2I4bjlKWlIxcFpR
Odabrane fotografije Teme B možete pogledati na:
https://photos.google.com/share/AF1QipPvHFSDYp929Z-EWyhgHRuh6K4l0YTo6w3mITb3Mfv7GICPtcyRMAdTuVX_oix1rg?key=T2tQWUVoX3AxWHVEV2R0Mk5YQU9KckMwZHhnNGN3

e-spomenice
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi