Događanja

Nakon čakovečke adrenalinske avanture osmih razreda, istraživanja sisačke povijesti, posavske tradicijske arhitekture te biljnog i životinjskog svijeta Lonjskog polja u kojem su školski izlet proveli petaši, nakon uspješne potrage za početcima pismenosti po Krku u kojoj su sudjelovali šestaši, na red je došlo i:

Maturalno putovanje učenika sedmih razreda u Istru

 

Bilo je to turobno kišno jutro zadnje srijede u mjesecu svibnju. Nitko ne bi pomislio da će upravo tada započeti jedan od najuzbudljivijih događaja u našem životu. Ali jest. Toga smo dana krenuli na maturalac u Istru. Već je u autobusu vladala vesela atmosfera, put je brzo prolazio i, eto nas na prvoj točki putovanja, u Roču, jednom od istarskih središta glagoljske pismenosti u srednjem vijeku. Cijeli Roč i okolica obilježeni su spomenicima iz glagoljaškog doba. Kiši usprkos, došli smo i do Huma, najmanjeg i zasigurno jednog od najšarmantnijih gradova na svijetu. Ubrzo smo bili i u Poreču i divili se mozaicima u Eufrazijevoj bazilici.

Slijedio je smještaj u hotelu na pulskoj Verudeli.  Već ujutro u Fažani se ukrcavamo na brod za Nacionalni park Brijuni. Vlakićem smo razgledali najveći otok Veli Brijun i sudjelovali u fotosafariju, proučili otiske dinosaura, ostatke rimskog naselja te razgledali muzej.

Dugo iščekivano slobodno vrijeme proveli smo kupajući se u hotelskom bazenu, a samo su najhrabriji isprobali more.

Treći, posljednji dan proveli smo razgledavajući Pulu: amfiteatar u Puli – poznatu Arenu, Forum, Augustov hram, slavoluk Sergijevaca. U Rovinju smo se popeli do crkve sv. Eufemije, čudili legendi o ovoj svetici, divili crkvi, ali i pogledu.

Bilo je bolje nego u romanu.

                                                    Vaš novinar: Gabrijel Kučko, 7.a

e-spomenice
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi