Događanja

 Jednodnevni izlet

 Bili smo na Krku…

Krenuli smo rano. Svatko je stavio slušalice na uši i slušao glazbu. Nismo ni trepnuli, a već smo bili na Krku.

Prva destinacija bio nam je Punat. To je mali gradić s otokom u srcu. Prošetali smo njegovom obalom i stigli do broda koji  nas je odveo do otočića Košljuna.

Kada smo stigli, prvo smo se uputili u malu crkvicu u sklopu samostana. Vodičica nam je ispričala mnoštvo detalja o sadržaju samostana kao što su razna misna ruha, liturgijski predmeti, više od   30 000 vrsta knjiga… Izašli smo iz crkve i razgledali sve o čemu smo slušali. Najviše me zadivila knjiga koja je velika kao nokat na malom prstu, a u njoj je napisana molitva „Oče naš“ na 7 svjetskih jezika!

Zatim smo obišli muzejske prostore otoka Košljuna. Vidjeli razne vrste prepariranih životinja, starinske novce iz raznih dijelova svijeta, prikaz starinske kuće… Željeli smo još malo prošetati otočićem, no kiša nam je pokvarila planove pa smo se vratili u Punat.

Tamo nas je čekao autobus koji nas je odveo u Jurandvor kod Baške. Tamo se nalazi crkva sv. Lucije. Vodičica nas je upoznala s crkvom, njenim nastankom i, naravno, s Bašćanskom pločom. Bašćanska ploča nastala je oko 1100. godine. Ima 13 redaka, kamen joj je debeo 8 cm, visoka je 99cm, a široka 197cm. Napisali su je opati Držiha i Dobrovit. U njoj kraj Zvonimir benediktincima daj zemljište za gradnju crkve u čast sv. Luciji. Pisana je hrvatskim jezikom i glagoljičnim pismom. Važna je zato što je to prvi pisani dokument na kojem se spominje ime hrvatskoga kralja na hrvatskom jeziku. Ona je darovnica i zbog toga se smatra pravnim dokumentom.

Nakon crkve vozač nas je odveo do Vela plaže u Baškoj. Tamo smo imali slobodno vrijeme za kupnju suvenira, sladoleda ili za šetnju uz more. Kupati se, nažalost, nismo smjeli jer je more bilo prehladno.

Ha, što je tu je, možda koju drugu godinu!

Ema Gospočić, 6.b

e-spomenice
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi