Događanja

Projektni dan: Tradicijsko domaćinstvo

 

 

U srijedu 17. travnja održan je projektni dan Tradicijsko domaćinstvo, učenici su sudjelovali u radionicama po vlastitom izboru:

  1. Izrada ukrasa od krep papira
  2. Tradicija na tanjuru
  3. Hrvatske tradicijske slastice
  4. Ko’ tebe kamenom…(slobodno vrijeme nekad)
  5. Izrada pisanica na tradicijski način
  6. Izrada uskrsnih motiva
  7. Tradicionalne igre
  8. Kruha i igara
  9. Tradicionalni plesovi
  10. Izrada pisanica

 

Tradicija na tanjuru (učiteljica Koraljka Parlaj)

Na spomenutoj radionici sudjelovalo je dvadesetak učenika. Učenici su tijekom tjedna prikupljali tradicijske recepte svojih baka i prabaka. Svojim prilozima izradili su vrlo maštoviti pano s pregršt tradicijskih recepata i modernom kuharicom koja ih svima pruža na uvid.

Najzanimljiviji dio radionice bio je odlazak u školsku kuhinju u kojoj su se, pod mentorstvom naše kuharice Darinke, okušali u izradi autentične stubičke strepe. Sve potrebne sastojke sami su nabavili i donijeli, zajedno su sudjelovali u svim fazama njezine izrade, a najukusniji dio radionice desio se na samom kraju: svi su se počastili ukusnom strepom čiji se miris neodoljivo širio školom.

Ukusno, mirisno i poučno, zar ne? Tradicija i baština našega zavičaja uvijek nas može iznenaditi!

 

 

Hrvatske tradicijske slastice (učiteljice Kristina Ciković-Lacković i Danijela Znika)

Koje su to hrvatske tradicijske slastice? Koje su slastice tipične za pojedini dio Hrvatske? Kako su se prenosili recepti te koje su bile mjere kojima su se namirnice dodavale u jelo? Na ta i druga pitanja odgovore su pronašli naši učenici istraživanjima do kojih su došli raspitujući se kod svojih baka, prabaka, majki, susjeda, ali i istražujući recepte koje su pronašli kod kuće, na Internetu, materijalima koje su im pripremile učiteljice. Na radionici je sudjelovalo 25 učenika od 5. do 8. razreda. Učenici su nakon zajedničkog razgovora odabrali najdraži recept i ispisali ga na ukrasni karton koji će na kraju biti njihova uskrsna čestitka njihovim obiteljima. Učenici su se koristili i nekim tipičnim namirnicama kako bi ih ukrasili (bučinim košticama, kukuruzom…) te raznim prirodnim materijalima. Nakon što su izradili svoje čestitke, krenuli su na izradu plakata o tipičnim slasticama za određeni hrvatski kraj. Na kraju radionice zasladili su se pojedinim namirnicama koje su donijeli kao primjer za svoje recepte: jabukama, orasima, narančama; te medenjacima- slastici poznatoj za naš kraj.

 

Izrada ukrasa od krep papira (knjižničarka Danica Pelko)

U prvom dijelu radionice voditeljica je učenicima ukratko ispričala kakvo značenje je u tradicijskom domaćinstvu Hrvatskog zagorja imala izrada ukrasa od krep-papira. Pojasnila je sve vidove primjene. Zatim se osvrnula na tradiciju radionica s ovom tematikom u OŠ Donja Stubica, pokazala slike s izložbi iz dalekih godina 1998. i 1999. Također je učenicima pokazala katalog Trienala zagorskog suvenira iz 1999. kada je naša škola dobila prvu nagradu za originalni stubički suvenir koji je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Donje Stubice – Stubički pušlek. Učenici su imali priliku vidjeti taj suvenir uživo. Nakon toga je slijedila prezentacija  fotografija 50 vrsta cvjetova od krep papira iz knjige Rože od papira: priručnik za izradu.

Slijedio je praktični dio radionice u kojem su učenici naučili raditi jednu vrstu cvijeta, a to je bila ruža. Većina učenika se odlično snašla, uglavnom je svatko uspio izraditi 2-3 cvijeta, a oni vještiji su počeli izrađivati i druge vrste cvijeća. U radionici je sudjelovalo 19 učenika. Naučili su nešto novo, a usput se i zabavili jer je na radionici atmosfera bila opuštena i vesela.

 

Ko tebe kamenom… (slobodno vrijeme nekad)

(učiteljice Anamarija Grabušić i Natalija Salijević)

U radionici Ko tebe kamenom… (slobodno vrijeme nekad) polaznici su naučili kako se provodilo slobodno vrijeme prije više stoljeća bez radija, televizije, interneta…

Nakon uvodnih vježbi scenskog pokreta, podijeljeni u skupine, učenici su uvježbavali po dvije usmene (narodne) zagonetke, poslovice, šale, izreke oponašajući narodno kazivanje. Pritom su se koristili glasom, pokretom, gestom i izrazom lica. Središnji dio radionice bio je nastup svake skupine i međusobna procjena najuspjelijih, tj. najšaljivijih. U zadnjem dijelu radionice, svoje su tekstove polaznici prevodili na engleski jezik uviđajući složenost arhaičnoga jezika, važnost ritma u kazivanju i igru riječima.

Radionica: Izrada pisanica na tradicijski način
(učiteljice Jadranka Mihaljinec i Katica Kovačić)

Na radionici je sudjelovalo 26 učenika viših razreda. Učenici su naučili kako su se nekada
izrađivale pisanice. Svaki učenik je donio dva jaja i lukovinu. Učiteljice su pripremile vosak, pisaljke,listove različitih biljaka, svijeće, špagice i tkaninu.
Na početku radionice učiteljice su objasnile način rada, a zatim su pomagale učenicima u izradi pisanica. U prvoj radionici učenici su pripremali pisanice za kuhanje u lukovini. Svaki je učenik odabrao listove biljaka prema svom izboru tako da su pisanice bile unikatni primjerci. Kuharica Marija je kuhala pisanice (10 minuta)u lukovini, a nakon hlađenja smo ih izložili.
Druga radionica bila je ukrašavanje jaja voskom. Svaki je učenik ucrtavao svoje motive pa
smo na kraju dobili mnoštvo šarenih pisanica.
Radionice su protekle u zabavnom tonu i bile su poučne. Učenici su bili zadovoljni naučenim.
Na kraju radionica organizirale smo i natjecanje u brzini krunjenja klipa kukuruza. Mnoge obitelji i
danas ukrašavaju pisanice upravo na tradicijske načine te ne smijemo dozvoliti da se to zaboravi.

FOTOGRAFIJE S PROJEKTNOGA DANA POGLEDAJTE KLIKOM NA DONJU SLIKU!

 

 

e-spomenice
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi