Događanja

Dan ružičastih majica – 27.2.2019.

 

Učenici potpora učenicima

Čitava priča s ružičastim majicama počela je još prije dvanaest godina u Novoj Škotskoj kada je učenik u školi odlučio odjenuti ružičastu majicu. Time je postao glavna meta nasilnika. Na to su reagirala dva starija učenika koji više nisu željeli gledati takve situacije. Nakon toga su kupili pedeset ružičastih majici i poslali svim učenicima obavijest da ih obuku sljedeći dan.

To je rezultiralo time da su se neki učenici pojavili u svojim majicama, a neki su se čak pojavili u ružičastom od glave do pete. Jedan od starijih dječaka koji je pokrenuo ovu inicijativu, David Shepherd zaključio je kako neće više trpjeti nasilje i da si vršnjaci moraju biti međusobna potpora. Situacija je ubrzo postala viralna zahvaljujući Ellen DeGeneres koja ih je ugostila u svojoj emisiji, a danas sve veći broj škola organizira istu akciju.

Vršnjačko nasilje, po definiciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, je isticanje moći agresijom te negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Zlostavljanjem se također može smatrati i ako se učenika zadirkuje ili namjerno izostavlja iz aktivnosti.

Obilježavanjem Dana ružičastih majica učenici naše škole pridružili su se  potpori suzbijanja vršnjačkoga nasilja i poručili svima:

NASILJE  PRESTAJE OVDJE!

 

 

e-spomenice
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi