Događanja

Osmaši u Vukovaru, gradu heroju

U ponedjeljak 28. siječnja 2019. godine krenuli smo Vukovar. Dva smo dana boravili u Vukovaru u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ koji provodi i organizira Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar.

Dvodnevna je to terenska nastava na kojoj smo saznali sve činjenice vezane uz bitku za Vukovar, od povijesnih i političkih okolnosti koje su dovele do izbijanja rata, preko podataka o bitkama koje je iznosio sam sudionik-bojnik pa do konačnih ratnih razaranja i pada samoga grada Vukovara u ruke JNA.

Nastava je započela predavanjima „Domovinski rat“ i „Bitka za Vukovar“, a nastavila se posjetom Muzeju vučedolske kulture u kojem smo upoznali način života Vučedolaca u ono vrijeme.

Nakon muzeja bilo je vremena i za malo zabave, odnosno disko organiziran za sedam škola koje su s nama boravile u Memorijalnom centru.

Drugi dan terenske nastave započeo je odlaskom u crkvu sv. Bone, poslije crkve na Trpinjsku cestu i posjetom Spomen-domu hrvatskih branitelja. Slijedio je obilazak Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskoga rata gdje smo zapalili svijeće za sve poginule branitelje. Dirljivo je bilo i na Ovčari gdje smo održali i minutu šutnje za sve stradale na tom strašnome mjestu.

Potom smo obišli sve postave unutar Memorijalnoga centra:  izložbe u unutarnjim prostorima bivše vojarne, vidjeli smo tenkove, topove, avione te ratni brod koji se nalazi na vanjskim lokacijama, doživjeli simulaciju bitke te razminiranja.

Dvodnevna izvanučionična nastava završila je školom mira i kvizom znanja u kojem smo ,nažalost, bili zadnji, ali sve je to samo igra. Nakon škole mira i kviza krenuli smo svojim kućama.

e-spomenice
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi