Događanja

Mala Kajkaviana nastupila u Virju

 

U ponedjeljak 6. 11. članice Male Kajkaviane uputile su se u podravsko mjesto Virje. Iz zamagljenog Zagorja nakon skoro dva sata vožnje došli smo u suncem okupanu Podravinu.

U Osnovnu školu prof. Franje Viktora Šignjara   pozvala nas je školska knjižničarka Đurđica Krčmar Zalar kako bismo bili  gosti na kajkavskom etnografskom kvizu. Tek tamo smo saznali da taj kviz ima 26-godišnju tradiciju i da ga je započeo poznati pjesnik i etnograf Miroslav Dolenec Dravski. U znanju i vještinama na temu starih zanata natjecalo se nekoliko podravskih škola. Bili smo impresionirani njihovom pripremljenošću i znanjem, pripremili su prave male projekte vezane uz zadanu temu. Posebno nas je oduševilo kako  oni s ponosom govore kajkavski, uočavali smo sličnosti i razlike zagorskoga i podravskoga kajkavskog govora. Bilo nam je zanimljivo čuti kako je prosudbeno povjerenstvo ocijenilo nastup pojedinih ekipa i kakve su im komentare dali. Tu su bile i naše učenice koje su govorile svoje stihove.  Antares Jaić govorila je svoju pjesmu Herc, Ema Hren pjesmu Fertun, a Patricia Jozić pjesmu Zima. S nama je bila i naša bivša učenica Magdalena Blagec od koje je publika mogla čuti čak 3 pjesme: Zake, Jesen i Nočnu pesmu. Knjižničarka Danica Pelko je u par riječi predstavila Mali rječnik kajkavskoga govora stubičkoga kraja.

Naš je boravak u Virju bio mala lekcija iz kajkavskoga pjesništva i kajkavske kulture uopće!

 

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi