Događanja

Terenska nastava učenika šestih razreda: Roč-Hum-Aleja glagoljaša-Motovun

Učenici šestih razreda u utorak 23. listopada bili su na terenskoj nastavi u Istri. Što su vidjeli, naučili i doživjeli opisala nam je učenica 6.b razreda Ema Gospočić.

 

Moja glagoljaška priča

Krenuli smo na put učenja glagoljice. Autobusom smo stigli na prvo odredište našega puta, maleni gradić Roč.

Prvo smo posjetili tiskaru. U njoj je bilo vrlo zanimljivo i poučno. Vidjeli smo repliku prvoga Gutenbergovog tiskarskog stroja na kojem je tiskao i sam Juri Žakan poznat kao istarski glagoljaški svećenik i vjesnik prve hrvatske tiskane knjige. Sam stroj se sastoji od dva osnovna dijela, više sporednih dijelova i pomagala. Kako bi se nešto tiskalo, prvo bi se morale složiti margine, koje bi se morale slagati u suprotnu stranu, da bi se na papiru otisnuo tekst precizan za čitanje. Zatim margine stavimo u 1. okvir, prekrijemo bojom, u 3. okvir stavimo papir, sve preklopimo, pogurnemo ispod preše i prešamo. Kad izvadimo papir, vidi se lijep i jasan otisak.

Nakon tiskare prošetali smo Ročem i vidjeli top bombardu iz kojeg je (prema legendi) pucala gospođa Berta koja se uplašila napada Turaka. To je bio prvi napad Turaka na Istru. Posljednje što smo vidjeli bila je crkva sv. Roka, zaštitnika od kuge.

Zatim smo krenuli prema Aleji glagoljaša.Aleja glagoljaša ima 11 spomenika. Nalazi se između Roča i Huma, a duga je 7 km. Počinje prvim spomenikom po nazivu Stup Čakavskog sabora, a završava ulaznim vratima u grad Hum. Alejom glagoljaša stigli smo do Huma. Hum nosi titulu najmanjega grada na svijetu od svega dvadesetak stanovnika. Na samom ulazu u grad bila su ulazna vrata. Na njima se nalazi kalendarij koji predstavlja 12 mjeseci u godini i poslove koji se vrše u njima te kvaka u obliku  boškarina, istarskoga goveda. Vidjeli smo crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i crkvu sv. Jeronima koja se nalazila pokraj groblja. U njoj smo vidjeli crvenom bojom nacrtane freske na zidovima na kojim se nalazila ispisana glagoljica. Tu crvenu boju su dobivali iz zemlje crvenice. Dio Istre, na kojem se nalazila takva zemlja, naziva se crvena Istra.

Nakon Huma putovali smo do Motovuna. Na putu smo vidjeli motovunske šume koje su bogate tartufima pa smo sami imali priliku vidjeti par lovaca na tartufe. Motovun je jako lijep gradić. Prvo smo malo predahnuli u gradskoj loži Motovuna. Na samom trgu nalazila su se 2 bunara koji su skupljali kišnicu. Jedan je vodom opskrbljivao narod, a drugi obitelj koja je živjela u današnjem hotelu Kaštel. Motovun je okićen s 13 skulptura lavova koji su držali knjigu. Vodič nam je rekao ako je knjiga zatvorena, u to se vrijeme ratovalo i nije bilo vremena za obrazovanje, a ako je knjiga otvorena, tada je bilo vrijeme mira. Od 13 lavova (koliko ih je i bilo) samo je jedan imao otvorenu knjigu! Još jedna informacija koju smo saznali jest da je Motovun sagradio Veli Jože, istarski div!

Vratili smo se kući puni novih informacija, raspjevani i s jednim zaključkom: Hrvatska je puna blaga, a jedno je od njih i glagoljica!

 

 

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi