Događanja

 

Pjesničke radionice za učenike nagrađene na 55. Goranovom proljeću

 

Kao i svake godine na prvi dan proljeća u Lukovdolu se dodjeljuje Goranov vijenac. Ove je godine pripao Tonku Maroeviću.   

Razlog velikog veselja za one najmlađe nagrađene sudionike, učenike osnovnih i srednjih škola, bila je dodjela pjesničkih nagrada. Za njih je organizator (Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko) pripremio posebnu nagradu. Bili su pozvani na pjesničke radionice koje je vodio član prosudbenog povjerenstva prof. Miroslav Mićanović.

Radionice su održane 8. i 9. lipnja u Željezničkoj tehničkoj školi u Moravicama, sudionici su bili smješteni u đačkom domu u okviru te škole. Na radionicama su sudjelovali: Magdalena Blagec, 8. razred, OŠ Donja Stubica i njezina mentorica prof. Danica Pelko; Emilija Arbutina, 6. razred, OŠ Siniše Glavaševića, Vukovar i njezina mentorica prof. Maja Stjepanović; Vida Sever, 3. razred, Prva gimnazija Varaždin i njezina mentorica prof. Tatjana Ruža te Andrej Đeraj, 3. razred, Gimnazija Požega. Počeli smo zajedničkim objedom u dojmljivom restoranu Kamačnik na rijeci Dobri gdje su nas oduševile štrudle od borovnica. Nakon tog ukusnog zagrijavanja bili smo spremni za radionice.    

Prof. Mićanović je radionicu vodio stručno, ali ležerno, u skladu sa svojim stilom. Povremeno nam je čitao neke pjesme suvremenih pjesnika i jednu vlastitu pjesmu. O pjesmama smo razgovarali, a najzanimljiviji je dio bio kad su mladi pjesnici – sudionici radionice čitali svoje radove. Dobili su i priliku reći nešto o svom pisanju, o tome kada pišu, kome pokazuju svoje radove, što im znači pisanje. Mentori su također dobili priliku izraziti se o svom radu. Naravno da je u nečem takvom kao što je pisanje poezije teško davati savjete, ali prof. Mićanović je ipak dao neke smjernice za poetsko izražavanje. Velika je prednost ovih radionica bila u malom broju sudionika pa je ostvaren osobni  kontakt s voditeljem. Također se mora dodati da smo se jako lijepo proveli i u neformalnom druženju, razgovarajući o piscima i poeziji, ali i o ostalim temama, šaleći se i prepričavajući zgode iz školskog života. Nadamo se da su se sklopila i neka prijateljstva koja će nadživjeti ovo druženje, a zajednički smo proslavili i jedan rođendan.

Pored radionica,  za sudionike je bio organiziran bogati program. Išli smo posjetiti Brod Moravice, mjesto koje je u svibnju ove godine proslavilo 200 godina školstva. U čast te velike obljetnice uređena je stara učionica s izvornim namještajem, opremom, priborom i svime što je nekad bilo potrebno da bi se održavala nastava.

Posebno nas se dojmila kula Turanj s kraja 16. stoljeća koju je u Gornjim Moravicama dao izgraditi knez Zrinski za obranu od Turaka. Kula je sazidana od kamenih blokova, ima tri etaže s puškarnicama i pokretnim drvenim stubama. U 19.st. kula Turanj preuređena je u zvonik, a 1944. teško je oštećena u zračnom napadu na mjesto. Kasnije je obnovljen zvonik, a 2005. g. i vanjski zidovi crkve sv. Nikole koja dominira mjestom. Turanj je iskorišten kao toranj crkve, a u njemu se danas nalazi mala izložba s replikama oružja.

Posebna epizoda našeg puta po Goranovom zavičaju bio je posjet Hrvatskoj čitaonici sela Kuti. Šesnaestero mještana je 22. studenog 1936. osnovalo “Hrvatsku čitaonicu sela Kuti – Gorski kotar”, kao ustanovu koja će prikupljati, čuvati i širiti pisanu riječ, organizirati kulturna zbivanja, unapređivati život mještana i u svakom im smislu pomagati. U tom smislu čitaonica djeluje i danas. Mi smo na tom simpatičnom mjestu upriličili kratki spontani recital pjesama mladih nagrađenih pjesnika s ovogodišnjeg Goranovog proljeća.

Radionice su završile u Lukovdolu. Tamo smo zajednički pogledali muzej u rodnoj kući Ivana Gorana Kovačića i obišli spomenik posvećen Goranu. Uslijedila je svečanost zatvaranja Goranovog proljeća na kojoj su naši mladi pjesnici pročitali svoje stihove. Dugo smo se opraštali nakon ova dva dana zajedničkoga druženja, imali smo dojam da se odavna znamo. Valjda nas je sjedinila čarolija pjesničke riječi koja ima moć pronaći najdublje zakutke duše.

                                                                                         Danica Pelko

 

 

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi