Događanja

Jednodnevni izlet učenika petoga razreda

Karlovac  – Rijeka – Mošćenička Draga

 

U srijedu 30. svibnja naši su se petaši uputili na dugo očekivani izlet.

Krenuli su u 6.45 sati, a raspoloženje u busu bilo je veselo i raspjevano. Prva destinacija: Karlovac – Aquatika.

Hrvatska je jedna od europskih zemalja s najbogatijom riječnom florom i faunom, a upravo grad Karlovac, kao grad na četiri rijeke – Kupi, Korani, Mrežnici i Dobri, pravo je mjesto za prezentaciju prirodnog bogatstva naših slatkih voda.

Akvarij predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka.

 

Ra­zgledali smo bogatstvo života u rijekama i jezerima, odnosno primjerke više od stotinu slatkovodnih ribljih vrsta, od čega 40-tak endemskih i prisustvovali radionici: Nije ribi život lak.

Nakon Karlovca i panoramske vožnje gradom, slijedi odlazak u Rijeku i posjet Trsatskoj gradini s koje se pruža prekrasan vidik na grad Rijeku, riječku luku i poznati riječki Korzo. 

Odlazak u riječki Astronomski centar bio je pravo zadovoljstvo.

Srce Astronomskog centra Rijeka, kojeg čine zvjezdarnica, niz dvorana i pratećih sadržaja, jest digitalni planetarij. Kako bi opisali što je to planetarij, usporedit ćemo ga sa zvjezdarnicom – dok se u zvjezdarnici, putem teleskopa, može promatrati stvarna slika Svemira, u planetariju se putem digitalne tehnologije prikazuje simulirana slika Svemira.

 

Riječki digitalni planetarij, jedini takve vrste u Hrvatskoj, ali i u regiji, zapravo je dvorana amfiteatarskog oblika, s 50 sjedećih mjesta. Iz udobnih stolica mogu se pratiti projekcije (live prezentacije) nebeskog svoda i nebeskih tijela, filmovi na temu astronomije, podmorja i dr., koje se odvijaju iznad stolica, na stropnoj kupoli promjera 8 metara.

Gledali smo film Na Mjesecu zauvijek. Bio je fantastičan. Nakon toga slijedila je prezentacija Sunčevoga sustava sa svim zanimljivostima pojedinih planeta.

Slobodno vrijeme proveli smo u Mošćeničkoj Dragi: igrali se, kupali i počastili sladoledom.

U Donju Stubicu vratili smo se u večernjim satima, umorni, ali zadovoljni!

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi