Događanja

Djeca upoznaju medije

U sklopu projekta Dani medijske pismenosti Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, učenici donjostubičke škole u petak 27. travnja 2018. posjetili su Hrvatsku radioteleviziju.

Evo što je tom prigodom zabilježila naša školska novinarka.

Došavši na HRT, imali smo uvodno predavanje. Upoznali smo snimatelja za krizne situacije. Rekao nam je da postoje posebni tečajevi za taj posao te da su baš hrvatski najbolji. Tečaj je, tvrdi, zaista težak i tijekom učenja mora se ponašati kao da si zaista na terenu. Zadatci su i opasni no, kako je to ipak samo učenje, izbjegavaju se ozljede. Otkrio nam je da namjerno nije ponio vlastite snimke s terena jer su, kako kaže, preokrutne za dječju dob. No, gledali smo snimke s tečajeva i, moram priznati, i one su bile zaista zahtjevne. Naime, ipak je riječ o uvježbavanju snimatelja za ratne situacije, ali i  potrese, poplave, krijumčarenja droge…

Nadalje, upoznali smo snimatelja koji se bavi mobilnim  novinarstvom koje se još naziva i MOJO. Kad smo ga pitali kakvo je to novinarstvo, evo što nam je odgovorio: „Pa, kod običnog snimanja neke reportaže trebate imati mnogo opreme: kameru, snimatelja, rasvjetu, tehničara, mikrofon, novinara… Za to je potrebno mnogo pripreme i vremena. Mobilni novinari imaju samo mobitel. Njime snimaju događaj i izvještavaju. Naravno, ni tada ne može se biti potpuno neopremljen. Osnovna oprema su mobitel, rezervna baterija, mikrofon (mogu poslužiti i slušalice) i stativ (držač mobitela).“  Otkrio nam je još mnoge „cake“ pomoću kojih bi naša snimka ili fotografija trebala izgledati i biti kvalitetnija i bolja, npr. uvijek snimaj vodoravno jer naše oči gledaju u širinu, a ne u visinu; prije snimanja očisti objektiv kako slika ne bi bila mutna; pazi na pozadinu; pazi na svjetlost.

Nakon stanke obišli smo tri od četiriju HRT-ovih zgrada. Razgledali smo tzv. gluhu sobu u koju ne dopiru zvukovi, nekoliko studija, tzv. zelenu sobu koja je u potpunosti zelena kako bi se mogli dodavati efekti, sobu za šminku, ogromnu garderobu, radio-stanicu.

Bilo je zaista poučno, zanimljivo i zabavno.

 

                                                                              Vaša novinarka: Ivana Žukina, 6.a

e-spomenice
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi