Događanja

Goranovo proljeće Magdalene Blagec

 

Na ovogodišnjoj manifestaciji Goranovo proljeće naša učenica Magdalena Blagec osvojila je drugu nagradu za svoj literarni rad, pjesmu Zake.

Nagradu su joj dodijelili ugledni članovi stručnoga povjerenstva Miroslav Mićanović i Branko Čegec s ovim obrazloženjem:

Pjesnikinja Magdalena Blagec s pravom se pita o mnogočemu što smo doživjeli, vidjeli i čitali, ali odlučila se za jezik koji se pamti i koji se traži, jer kao da smo ga izgubili, zaboravili. Ili smo mu davali sasvim drugo, nerijetko krivo mjesto: „Zake, zake suze žmefke,/ zake glava pognuta?/ Zake se mučiš i se vu sebi držiš?/ Zake se stiščeš,/ pak van ne pustiš?“ Upisana je u njezinu poeziju jedna druga lektira, jedan drugi svijet i to je lijepo, dobro i važno. Ali radoznao čitatelj će odmah, ili kasnije, pitati „zake“ I onda će se naći u neobičnu i živu labirintu značenja i riječi. Riječi i značenja.“

Na prvi dan proljeća 21. ožujka  2018. bili smo u Lukovdolu na svečanoj dodjeli nagrada.

Magdalena se upoznala s ovogodišnjim dobitnikom Goranovog vijenca Tonkom  Maroevićem.

Njezin nastup bio je zapažen pa je  pozvana u susjednu Sloveniju na njihov recital Župančičeva frulica.   Početkom lipnja vraćamo se u Lukovdol na dvodnevnu pjesničku radionicu koju će voditi već spomenuti članovi žirija pa nam je rastanak s Goranovcima  bio jednostavniji!

 

Bravo, Magdalena!

 

ZAKE

 

Zake, zake suze žmefke,

zake glava pognuta?

Zake se mučiš i se vu sebi držiš?

Zake se stiščeš,

pak van ne pustiš?

 

Zake, zake ti duša trpi,

zake sam čez to ideš ti?

Zake za lažnim

osmehom se skrivaš?

Zake jal i mržnju

vu duši imaš?

 

Zake, zake glavu ne zdigneš,

zake sunčeku ne namigneš?

Zake ne podeliš te

i tugu i jad i vse?

Zake brigu ne pustiš

pak vu kratkom življenju

vesele živiš?

 

Magdalena Blagec, 8. razred

Mentorica: Danica Pelko, prof.

 

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi