Događanja

 Mala Kajkaviana u Hrvatskom narodnom kazalištu

U ponedjeljak 5. veljače 2018. godine članovi Male Kajkaviane u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu pogledali su predstavu Tko pjeva zlo ne misli.

Na samom ulazu sreli su i redatelja predstave Renea Medvešeka  te  iskoristili priliku i kratko porazgovarali s njim. Kad su ušli u dvoranu, dočekalo  ih je ugodno iznenađenje: imali su rijetku priliku vidjeti svečanu zavjesu, Bukovčev Hrvatski narodni preporod.

Kako se Dnevnik maloga Perice interpretira na satu Hrvatskoga jezika i dio je lektire, sadržaj predstave lako su pratili, uživali u purgerskoj inačici kajkavskoga narječja i songovima koji su nezaobilazni dio navedene glazbeno-scenske priče. 

 

Inspiriran scenarijem Kreše Golika za jedan od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, nastalom na temelju Dnevnika maloga Perice Vjekoslava Majera iz 1942., Rene Medvešek režirat će kazališni potpourri koji rekonstruira izumirući dobri duh Zagreba.

Ova predstava slijedi europsku kazališnu praksu koja kultne filmove tretira kao kulturno blago kako bi nadahnula nove generacije gledatelja.

Radnja se događa na Gornjemu gradu između dva svjetska rata, a obitelj Šafranek živi u svojim svakodnevnim purgerskim udobnostima, od ispunjavanja činovničkih obaveza, preko posjeta kavanama do odlaska na izlete.

Svakodnevni ritam koji uredno bilježi mali Perica, poremetit će dolazak šarmantnoga neženje gospona Fulira.

Službenik Franjo neuspješno pokušava dokazati svojoj ženi da je pametniji i sposobniji nego što zapravo jest. Skriva da je kukavica koja se ne usuđuje od šefa zatražiti sat slobodnog vremena, žali za propuštenim jer je želio postati avijatičar, voli popiti i stalno se poziva na građanske norme.

Ana Šafranek vene u braku s muškarcem koji i ne primjećuje kako gospon Fulir udvara njegovoj ženi. Anine moralne ograde polako popuštaju pred šaputanjima gospona Fulira koji će biti razotkriven i na koncu prisljen oženiti brbljivu tetu Minu.

 

 

 

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi