Događanja

Pretpremijera dokumentarnoga filma  Buna traje

 

U nedjelju 28. veljače 2018. u 18.00 h u Domu kulture u Donjoj Stubici održana je pretpremijera dokumentarnog filma Buna traje.

HRT-ov dokumentarni film o Seljačkoj buni 1573. oživljava povijesne ličnosti Franju Tahija, Iliju Gregorića i Matiju Gupca te prati i kronološki dokumentira „Puntanje kmetov pri Gupčevoj lipi“ i bitku na bojnome polju kod Majsecova mlina.

Dokumentarni film Buna traje proizveden je u programskome odjelu Kultura Hrvatske televizije, kojemu je rukovoditeljica Lidija Špiranec. Izvršni producent tijekom proizvodnje bio je Tomislav Pulić, a tijekom finalizacije Marin Marušić, producentica je Nera Zembjak, vozači su Krešo Gršić i Darko Ferek Hanzir, asistentica redateljice Snježana Purgarić Kundija, tonski snimatelj Saša Anetić, snimatelj bespilotnom letjelicom Branko Drakulić, snimatelji Damir Bednjanec i Dražen Lipka, tonsku obradu potpisuje Robert Stanić, koloristica je Iva Blašković, autor glazbe Nikola Novak, direktor fotografije Siniša Galar, stručni suradnik Vido Bagur, scenaristice Tihana Kopsa i Ljiljana Šišmanović, redateljica Tihana Kopsa i urednica Ljiljana Šišmanović.

Veliko je zadovoljstvo i čast bila prisustvovati pretpremijeri  navedenoga filma koji dokumentira događanja i pripreme uoči uprizorenja bitke, puntanje kmetova i samu bitku, a snimljen je povodom obilježavanja  ovogodišnjeg  10. jubilarnoga  uprizorenja završne bitke Seljačke bune.

Uz izvrsnu glazbu, fotografiju, pripovijedanje  glavnih likova, kostime i vrhunski profesionalizam velikog broja ljudi koji su radili na filmu, mogli smo osjetiti  ponos što se ovako nešto vrijedno i veliko stvara i postoji u stubičkome kraju. Film je posvećen Zlatku Mirtu – Medi, čovjeku koji nije glumio već  živio ulogu Matije Gupca!

Kako vam ne bismo otkrili previše detalja o samome filmu, pozivamo vas na gledanje njegove premijere koja će se održati u nedjelju  11. veljače 2018. na prvome programu Hrvatske televizije 

(HRT – HTV 1) u 15.40 h!

BUNA TRAJE!

                                                                                                        Snježana Štefek Borovčak

 

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi