Događanja

Mala Kajkaviana u Svetom Križu Začretje

Članovi  Male Kajkaviane uputili su se u subotu 9. prosinca 2017. u Sveti Križ Začretje.

Društvo „Naša djeca“ iz Svetoga Križa pozvalo nas je na radionicu tradicijskih umijeća koja se ove godine zvala Kinč moje babice.

Radionica se održavala u prostoru Muzeja „Žitnica“ tako da smo najprije pogledali etnografsku zbirku koja se tamo nalazi. Ponovili smo kako se na kajkavskom jeziku imenuju pojedini predmeti, a onda smo uz tople pogačice i sok razgledali izložbu slika Ivana Lovrenčića.

Nakon kratkoga programa, koji su izveli učenici osnovne škole iz Sv. Križa, počela je radionica. Svakoj skupini dodijeljena je demonstratorica, a glavna voditeljica bila je poznata majstorica rukotvorina Ana Čižmek. Imali smo sreću da je naša demonstratorica bila Paula, unuka gospođe Čižmek. Učili smo kako od krep papira napraviti tradicijske ukrase za bor.

Uočili smo da su članice naše grupe Doroteja Tišljar, Marta Hren, Paula Jozić i Marta Drempetić  jako spretne tako da je hrpa cvijeća, lančića, mašnica i češera na našem stolu brzo rasla. Izrađenim nakitom ćemo na sastanku Male Kajkaviane ukrasiti bor u našoj školskoj knjižnici.

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi