Događanja

Književno djelo ili TV serija?

 

Što volimo više: čitati ili gledati filmove i tv serije snimljene prema književnim djelima? Nije baš uvijek lako i jednostavno odgovoriti na ovo pitanje jer su to mediji s kojima smo stalno okruženi i svakodnevno ih pratimo.

Uploviti u svijet mašte čitanjem ili gledanjem naš je izbor, a možda će nam u tome svojim uratkom pomoći učenik 7. a razreda Dorijan Gučin.

 

Usporedba književnoga djela i TV serije “Smogovci”

 

“Smogovci” su hrvatska humoristično-dramska TV serija.

Prvi put se emitirala na TV postaji RTV Zagreb. Emitirala se u razdoblju od 4.4.1982. do 1997. godine. Sastojala se od 38 epizoda. Serija je stvorena po istoimenom romanu Hrvoja Hitreca.

Moja usporedba se temelji na prvoj knjizi “Smogovci” Hrvoja Hitreca i prvih pet epizoda prve sezone koje se odnose na tu knjigu. Naslovi tih epizoda su: “Dado i Nosonja”, “Fantom”, “Ljubavna priča Dade i Marine”, “Mali maturalac” i “Kuća za rušenje”.

U knjizi i TV seriji zajednička je tema, ideja, mjesto i vrijeme radnje, vremenski slijed događaja. Glavni i sporedni likovi u TV seriji su isti, međutim, prikazuju se drukčije nego sam ih zamislio.

Kada čitamo knjigu, možemo lakše zamisliti lik o kojem pisac priča, tj. možemo razumjeti zbog kakvih je svojih misli taj lik nešto napravio, rekao ili poduzeo.

TV serija nam puno bolje predočuje događaje, tj. možemo ih vidjeti, neke situacije su praćene glazbom i različitim zvukovima.

U TV seriji nisu izostavljeni humoristični detalji iz književnog djela. Kada gledamo TV seriju, možemo razaznati osobine likova pomoću njihovog ponašanja. Književno djelo i TV serija “Smogovci” se ne razlikuju, osim po izražajnim sredstvima ( kod književnog djela su to riječ i rečenica, a kod TV serije su slike u pokretu, gluma glumaca, zvuk, govor, glazba i šumovi ).

Svima bih preporučio da pročitaju književno djelo i pogledaju TV seriju “Smogovci” jer ima puno humorističnih detalja i osjećajnih dijelova.

Čitajući književno djelo i gledajući TV seriju doživjet ćemo ovo djelo na najbolji mogući način.

 

Dorijan Gučin, 7.b

 

 

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi