Događanja

Pišemo bajke i pjesme

 

Bajka o jednoj jabuci

 

Jednom davno postojala je jedna stara jabuka koja je bila vrlo mudra. Jabuka je stanovala na starome stablu. Stablo je raslo u dvorištu jedne stare kuće. U kući su stanovali djed i baka. Kuća je bila malena, majušna, poput malene kolibe. Djed i baka bili su stari i nisu imali djece niti unuka. Bili su usamljeni dok nisu otkrili da ona stara jabuka može pričati. Tada su imali nekoga za druženje.

Jednoga dana baka i djed izađoše van, baš u jesen. Jabuci se bližio rođendan.

Pričali su o tome kako je jabuka kraljica voća. Ta jabuka je svašta doživjela u životu. Jednom ju je netko htio ubrati, ali je bila previsoko. Jednom je padala tuča, ali ju je grana zaštitila. Djeca su je gađala loptom, ali je nikada pogodila nisu.

Kada je došao njezin rođendan, dok je spavala, baka i djed su pripremili sve za malu zabavu. Pozvali su djedovu sestru Maricu i bakinog brata Stjepana. Kada se jabuka, iznenadila se. Samo što nije zaplakala od sreće! Bila je sretna i ponosna. Zahvalila je baki, djedu, a Marici i Stjepanu što su došli.

Baka i djed nešto nisu znali o jabuci. Svaki dan, dok spava na stablu, ona trune. Postajala je sve manja i manja. Baka i djed su to primijetili poslije rođendana i bili su tužni. Jabuka im je rekla da ne budu tužni jer će već sljedeće godine stablo imati nove rumene jabuke. Zahvalila im je na svemu i lagano otišla iz njihovih života.

Nakon godinu dana, bijaše urodilo staro stablo jabuke novim, mladim jabukama. Baka i djed, sretno gledajući, sjetiše se stare jabuke i njezine mladosti.

 

 

Josip Milički, 4.a razred      Mali novinari

 

 

 

Jabuke

 

Dan jabuka će uskoro doći

i sve će jabuke na zemlju poći.

Od davnih dana

jabuka je vrlo bitna hrana.

 

Djeca jabuke jako vole

uberu ih i po redu slažu na stolove.

Puno jabuka još visi s grane,

a neke su već ubrane.

 

Jabuke su tako sočne,

a i vrlo moćne.

 

Jabuke ne trebaš brati s grane,

nego čekaš da je uberu vrane.

Blago njima,

niti jedan zubić im se ne klima.

 

Blago njima – rekla je kruška

koja se na grani ljuljuška.

 

 

Ria Lešković, 4. a                        Mali novinari

e-spomenica 2016./17.
copyright

© 2016.-2019.
Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.

Prijavi se na:
e-dnevnik za učenike
Pratite nas na:
Google Photos albumi